Kars'ta Gezilecek Yerler


Türkiye’nin en yüksek rakımlı şehirlerinden biri olan Kars, geçmişten bugüne önemli eserler ile dikkat çekmektedir. Doğal gıda konusunda kahvaltılık tercihler, bu bölgede insanların damak tadına uygun sonuçlar yaratmıştır. Elbette ki iç turizm ve kendi ülkesini tanıma konusunda adım atmak isteyenler için, Kars’ta gezilecek yerler önemli bir avantaj ortaya koyacaktır.

Bölgedeki muazzam güzellikleri keşfetmek için, hiç geç kalmadan buradaki gözde mekânları en iyi şekilde değerlendirmek ve göz kamaştırıcı alanları muazzam bir fırsat bütünlüğünde gözden geçirmek gerekir.

Ani Katedrali

Kültürel miras konusunda oldukça zengin altyapıya sahip olan Kars, geçmiş dönemlerden kalan eserler ile insanları etkiliyor. Bu eserlerden biri olarak karşımıza çıkmış olan Ani Katedrali, Ermeniler tarafından inşa edilmiş ve Ani Antik Kentinde önemli bir eser olarak karşımıza çıkmıştır. Aradan yıllar geçmesine rağmen bugün ayakta kalmış bu muazzam ibadethane, Kars gibi güzel bir şehrin yöresel kültür mirasları için önemli bir örneği gözler önüne getirmiştir.

Kars Fethiye Camii

Ülkemizin en doğusunda bulunan şehirlerimiz, yüksek rakım ve zorlu iklim şartları ile da bilinir. Yine doğal koşulların yanı sıra burada kültürel zenginlik konusunda araştırmacı olmak ve önemli ürün örneklerini görmek iyi bir tatil fırsatı için önemli çözüm ortaya koyacaktır.

Kars merkezinde park içerisinde mevcut bulunan Kars Fethiye Camii, 1921 yılında Ruslar tarafından yapılan bir Ortodoks kilisesidir. 1985 yılında cami olarak kullanıma giren muhteşem bina, görsel olarak oldukça etkileyici bir yapıya sahiptir.

Kars Kalesi

Kars ilinin tarihi güzelliklerinden biri de hiç kuşku yok ki Kars kalesidir. Muazzam bir geçmişe ve tarihe sahip olan yapı, gerçekten günümüzde oldukça etkileyici ve görsel bir zenginlik ortaya koymaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Muhteşem bir jeolojik yapıya sahip olan Kars, özellikle kış turizmi konusunda muazzam alt yapısıyla dikkat çekmektedir. Sarıkamış ilçesinin Çamurlu Dağı'nda bulunan Sarıkamış kayak merkezi, sarıçamlar arasında muhteşem bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Kış turizminin canlı olduğu bu şehirde, özellikle uzun kayak pistleri ideal bir tercih ve önemli avantajlar yaratmıştır.

Taşköprü

Kars’ın geçmişinde önemli bir yer oluşturan Taş Köprü, yapı itibariyle oldukça dayanıklı ve görkemli bir görüntü ortaya koymaktadır. Kars Çayının üzerine kurulmuş Dereiçi Mahallesi bölgesine yakın olan köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı 3. Murat'ın emri ile yapılmıştır. Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan 3 kemerli köprü, bugün dimdik ayakta kalmış ve muhteşem tarihi eserler arasında kendini göstermiştir.

Kars Müzesi

Bir şehrin geçmişini tarihini ve kültürel özelliklerini görmek için mutlaka o şehrin Müzesi’ni gezmek gerekir. Anadolu’nun girişindeki bir yerleşim birimi olan Kars, yıllar boyunca pek çok uygarlığın uğrak yeri ve yaşadığı alan olarak karşımıza çıkmıştır. Geçmiş dönemden bugüne kadar pek çok eserin bulunduğu yerde, özellikle 1978 yılına kadar Kümbet Cami olarak bilinen Havariler Kilisesi, bugün müzeye dönüştürülmüş, içinde olağanüstü eserler sergilenmiş ve insanların karşısına çıkmıştır.

Gerek arkeolojik gerekse de etnografik eserlerin yanı sıra, taş eserlerin sergilendiği muazzam bir müze karşınıza gelmektedir. Kars’ın tarihini daha iyi şekilde görmek için, buradaki fırsatları insanların değerlendirmesi gerekir.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Türk toplumu yıllardan beri çok büyük savaşlar vermiş, bu savaşlarda muzaffer olsa bile çok sayıda kahraman şehit olmuştur. Özellikle 1877-1878 yılları arasındaki Osmanlı Rus savaşı binlerce insanın şehit olduğu bir savaş olarak tarihe geçmiştir.

1828 yıllarında Rus saldırılarının püskürtülmesi ve Kars Zaferi’nin kazanılması ile birlikte bölgede tabyalar yapılmıştır. Bu tabyalar daha sonraki süreçte Osmanlı Rus Savaşı’nda savunma amaçlı olarak da kullanılmış ve oldukça faydalı olmuştur.