Erzurum'da Gezilecek Yerler


Ülkemizin doğusunda bulunan büyük şehirlerden biri olan Erzurum, Erzurum ovası ve palandöken dağ arasında bölgede yer almaktadır. Genellikle sert iklimi ile bilinen bu muazzam şehirde oldukça popüler gezilecek mekânlar bulunmaktadır. Erzurum’da gezilecek yerler çok özel yerler olarak karşınıza çıkmıştır.

Çifte Minareli Medrese

Sıcakkanlı insanları ve olağanüstü coğrafi özellikleri ile insanların dikkatini çekmiş olan Erzurum, tarihi eserler bakımından çok özel yerlere sahiptir. Elbette burada karşınıza çıkan Çifte Minareli Medrese hem şehrin kültürünü anlamak hem de özellikle kaliteli mekânları görmek için insanlara iyi bir sonuç sağlamak durumundadır.

Palandöken Dağı

Dünyanın en gelişmiş turizm adreslerinden biri hiç kuşku yok ki Palandöken Dağı. Buradaki kayak tesislerinin yanı sıra muhteşem doğal oluşumu yakından görmek için mutlaka bu bölgeyi ziyaret etmeniz gerekir. Türkiye’nin 29 büyük kalabalık şehrinde, özellikle kış turizmi faaliyetleri oldukça önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.

Erzurum Kalesi

Ülkemizde bulunan kaleler içerisinde en eskilerinden biri de hiç kuşku yok ki Erzurum kalesi olarak karşımıza çıkıyor. Bundan 2500 yıl önce yapıldığı tahmin edilen kale, Urartulara kadar uzanan bir dönemi kapsamaktadır. Özellikle zaman içerisinde el değiştirmesi ile birlikte farklı mimari katkılar ve dekorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Erzurum Saat Kulesi

Erzurum’un simge yapılarından biri olarak karşımıza çıkan Erzurum Saat Kulesi, özellikle tepsi minare ve kesik kule olarak bilinen bir tarihi eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Erzurum kalesi içerisinde yer alan ve insanların ilgisini çeken muhteşem yapı, bölgenin tarihi güzellikleri için iyi bir örnek ortaya koymuştur.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Doğal güzellik ve tarihi özellik dediğimiz zaman, elbette akla gelen önemli örneklerden biri Rüstem Paşa Kervansarayı olacaktır. Taşhan olarak bilinen bu muhteşem yapı, tarihi olarak önemli bir zenginliği sembolize etmektedir. Burada karşınıza çıkan muazzam eserler, barındırdığı tarihi ile birlikte oldukça gösterişli ve nitelikli bir sonuç ortaya koymaktadır.

Erzurum Tabyaları

Osmanlı-Rus savaşı 1877 ve 1878 yılları arasında gerçekleşmiştir. Rus Savaşı’nda özellikle bölgeyi ve şehriyeyi korumak üzere inşa edilmiş olan Erzurum Tabyaları, bugün geçmiş dönem eserlerinden biri olarak karşımıza gelmektedir. Oldukça sağlam bir şekilde inşa edilmiş yapının bugün çok önemli bir değer olarak kabul edildiğini söylemek gerekir.

Üç Kümbetler

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliğini taşıyan Üç Kümbetler günümüzde Anadolu mirası olarak önemli tarihi eserler şeklinde karşınıza gelmektedir. Pek çok çeşitli figür ve işlemeler ile birlikte yapılan sanatsal çalışmalar, 12 ile 14 yüzyıl tarihleri arasında yapılan bu tarihi eserlerin çok özellikli sonuçlarını günümüze kadar getirmiştir. Sağlam mimari ve kusursuz yapı tekniği ile birlikte son derece sanatsal çalışmaları burada değerlendirmek söz konusu olmaktadır.

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Nene hatun Türk toplumu için bir simge ve semboldür. Kahramanlık ve cesaret abidesi olarak karşınıza çıkmış olan Nene Hatun, gerçekten bu toplumun en önemli değer verdiği kişilerden biridir. Erzurum’da böylesine önemli bir insan için Nene Hatun Tarihi Milli Parkı yapılmış ve bugün gerçekten gösterişli bir mekân olarak insanların karşısına çıkmıştır. 2009 senesinde milli park sitesi ütüsünü kazanmış olan bölgede, gerçekten insanların turizm ve tatil konusunda önemli gezileri ve turları ön plana çıkmaktadır.

Öşvank Kilisesi

Erzurum Uzundere’de yer alan Öşvank Kilisesi, doğal ve tarihi güzellik bütünlüğü için iyi bir örnektir. Geçmiş dönemin mirası ve özellikle tarihin günümüze yansıtmış olduğu kaliteli yapılar içerisinde, buradaki kilise önemli bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. 963 ila 973 yıllarında inşa edilmiş olan bu kilise, günümüze kadar ayakta kalmış son derece estetik bir mimariyi gözler önüne getirmektedir, Erzurum’un güzelliklerini keşfetmek için özellikle buradaki tatil ve tür seçeneklerini gözden geçirmek önemli olacaktır.